Sardinijos protokolai

Čia trumpai, vengdamas superliatyvų aprašau viešnagės Sardinijoje įspūdžius. Galbūt kam nors tai padės apsisprendžiant kur važiuoti, ką žiūrėti ir kokių kelių vengti.

GYVENIMAS

Nuomota vila apie 100 metrų nuo jūros, vilų rajone, esančiame Pulos priemiestyje, apie 35 km. Pajūrio keliu į pietus nuo Cagliari. 3 miegamieji, dušas, 2 WC, virtuvė, uždaras kiemas su terasa ir kepsnine. Apie 500 EUR savaitei+ elektra ~15 EUR+ 100 EUR sutvarkymas išvykstant + 250 EUR grąžinamas užstatas galimai žalai atlyginti.  Šiukšles privaloma rūšiuoti.

AUTOMOBILIAI

Automobilis būtinas. SKAITYKITE SUTARTIS PRIEŠ MOKĖDAMI PINIGUS. Nuomojantis internetu svarbu atkreipti dėmesį į franšizės dydį. Nuomojantis automobilį www.locautorent.com franšizė svyruoja nuo 1100 iki 2200 EUR. Todėl pasiimdami automobilį turėsite pateikti savo kreditinę kortelę, kur bus įšaldyta atitinkama lėšų suma. Visos sumos kortelėje gali nebūti, svarbu, kad jos kredito limitas viršytų franšizės sumą. Kai kurios nuomos kompanijos nustato nuvažiuoto kelio limitą. Už viršytą limitą primokėsite. Per savaitę mes nuvažiavome apie 2000 km. Mūsų draugai- apie 1300 km. Atsiimdami automobilį atidžiai jį apžiūrėkite, užfiksuokite subraukymus lape ir tegu nuomos kompanijos mergina jį pasirašo. Internete sklinda kalbos, kad Locauto be jokio perspėjimo nuskaito ženklias sumas kaip už franšizę, tačiau asmeniškai to patvirtinti negaliu. Atsakomybę nuo franšizės galima apdrausti atskirai. Tai kainuoja apie 50 EUR savaitei.

Jau grįžus į Lietuvą, www.locautorent.it nuo kreditinės kortelės sąskaitos nuskaitė 133 EUR. Jau tingėjome aiškintis už ką. Tai patariu šios kompanijos nesirinkti, nors jos pasiūlymų kaina iš pradžių ir atrodo gera.

 Nuoma internetu reiktų pasirūpinti iš anksto, nes sezono metu anksčiau nei prieš 48 val., automobilį gauti sunku. Pačiam mieste, atrodo M.Polo aikštės (Piazza Marco Pollo) rajone mačiau kažkokią smulkią motorolerių ir automobilių nuomos įmonėlę. Gal joje transportą galima išsinuomoti ir iš karto. Dėl vietos nesu tikras, kažkur ties krantinėmis uosto rajone.

Mėlynos pažymėtos stovėjimo vietos- tai savivaldybių ar namų bendrijų stovėjimo vietos. Jose automobilį parkuoti leidžiama. Sumokėjimas- budinčiam berniukui. Kaina panaši kaip ir kitur- apie 1 EUR valanda,

MIESTAI

Reiktų vengti pasivaikščiojimų mieste siestos metu, maždaug nuo 14.00 iki 18.00 Jei Cagliaris dar kažkiek gyvas, tai kituose miesteliuose, tokiuose kaip Pula ar panašiai, jautiesi kaip dieninis zombis gyventojų paliktame mieste. Neveikia niekas- nei picerijos, nei kavinės, nei parduotuvėlės, nei turizmo informaciniai centrai. Žmonių miestelyje tokiu metu irgi nėra. Angliškai nekalba niekas, bet moka kai kurias rusiškas frazes.

Cagliari

Automobilį patogu palikti aikštelėje ties S.Vincenzo ir Regina Elena gatvių susikirtimu. Ši stovėjimo aikštelė pažymėta visuose žemėlapiuose. Stovėjimo kaina- simboliška, dabar nepamenu, bet valanda apie 1 EUR. Vietų visada yra. Iš čia pro Giardini Pubblici žydinčiomis terasomis galima nusileisti link Sant Ignazio da Laconi gatvės ir praeiti pro neįspūdingą amfiteatrą Amfiteatro Romano ir tokio pat neįspūdingą ir nevertą 4 EUR už aosilankymą botanikos sodą. Iš ten į jaukią Piazza Yenne aikštę, kažkuo panašią į Vilniškę Rotušės aikštę, kur  kavinėje „Grotta Marcello“, ar kitose galima išgerti kavos late, pasitikrinti elektroninį paštą, suvalgyti Pizza Margareta už 5 EUR, kurios pakanka neblogai užkąsti 2 žmonėm.

Kai kurie iš mūsų būtent šią picą įvardino kaip Dievišką. Iš tiesų, pica Margarita, kuri yra pripažintas lėvakas Lietuvoje, čia Italijoje visai padorus i skanus užkandis, kuriam negailima nei sūrio nei padoraus pomidoro padažo. Kalbant apie picas reiktų pastebėti, kad italai deda joms mažiau ingredientų, nei įprasta Lietuvoje, tačiau ką deda, tai deda su kaupu. Jei užsakysite picą su saliamiu, tai nenustebkite radę ant picos dešros, papjaustytos ūkiškais vos ne 1 cm storio griežinėliais. Kas mėgsta didelius puodelius kavos, reikia imti dvigubą Americano, nes užsisakęs viengubą vistiek gavau niekingai mažą kiekį skysčio, teliuskuojantį puoduko dugne. Tačiau tai jau kainuos 3 EUR. Tada geriau imti espresso arba kavos Late (kirčiuojamas pirmas skiemuo) už kažkur 1,5 EUR.

Užkandę picos ir išgėrę kavos, keliaujame link bokšto Torre d. Elefante ir Universita gatvele iki Piazza Constituzione ir svarbiausio Cagliari turistinio objekto- S.Remy bastiono. Iš bastiono terasos atsiveria „breathtaking“ miesto panorama. Toliau- Fossasrio gatve- į miesto katedrą  Cattedrale di Santa Maria Assunta. Nesu didelis bažnytinio turizmo mėgėjas, bet ši šventa vieta turi tikrai žiauriai gerą aurą. Būtina užeiti ir uždegti žvakutę. Toliau pro Piazza Arsenale- link automobilio.

Popierinio miesto žemėlapio reikia gerai paieškoti. Mes savąjį įsigijome paklausę mažutėje maisto parduotuvėje. Iš po prekystalio. Nė vienas iš 3 žemėlapyje pažymėtų turizmo informacijos centrų dieną nedirbo.

Foto

Pula

Mažutis jaukus miesteliukas. Apsilankymo metu miestelis šventė jonines (S.Giovanni). Buvo gražiai išpuoštas. Pigus maistas. Gigantiškos picos už 10 EUR užteks visai šeimai. (Tikrų itališkų patiekalų geriau užsisakyti agroturizmo restoranėliuose, kurių visoje saloje yra virš 500).  Pica išsinešimui- 3,3 EUR. Galioja siesta.

Foto

Bosa

Viduramžių miestelis kalno šlaite po pilimi, spalvoti namukai, siauri gatvelių labirintai. Įėjimas į pilį mokamas. Graži palmėm apsodinta naujamiesčio įlankos pakrantė. Kas lankėsi Rodo saloje ir matė Lindo miestelį- nusivils. Pastarasis tokio paties tipo tik didesnis, gyvesnis ir kažkoks jaukesnis. Gi Bosos senamiesčio gatvelės- tuščios. Galioja siesta.

Foto

Alghero

Jaukus senamiestis paklaidžiojimui. Patogus maudymuisi pliažas. Carlo Alberto– pagrindinė senamiesčio gatvė. Pilna žmonių. Turizmo informacijos centras Sassari gatvėje, Porta Terra aikštėje. Labai geras vyrukas dirba jame. Gerai kalba angliškai, išaiškina viską apie restoranus, nakvynę, lankytinas vietas, stovėjimo vietas, policijos įpročius ir žiaurumus. Maistas pakrantės užkandinėse brangus ir visiškas šlamštas. Vynas irgi brangus ir irgi šlamštas. Geriau bandyti laimę senamiestyje. Galioja siesta.

Foto

 

Arbatax

Pravažiavom tik pakrante. Iš čia rengiami dienos laivų kruizai po Golfo di Orosei su pasideginimais pliažuose „breathtaking views“ ir apsilankymais grotuose už papildomą mokestį. Kruizo kaina žmogui apie 35 EUR priklausomai nuo programos. Kruizas vėlgi priklausomai nuo programos startuoja arba 8.30 arba 9.00 val. Miestelis taip pat žymus pakrantėje esančiu molio formos statiniu. Dar pakrantėje yra du oficialūs akmenuoti paplūdimiai, tinkami nusižudyti paslydus ant slidžių akmenų, nuo molo stebint turistams.

Foto

PAPLŪDIMIAI

Sardinija garsėja savo paplūdimiais. Tokių kaip čia, Rodo saloje nerasite. Paplūdimiai nemokami. Yra smėlėtų, yra uolėtų. Daugumoje paplūdimių birželio mėnesį įbristi kiek trukdo žolės, o degintis- smėlyje besivoliojantys išdžiuvę slyvos dydžio kažkokių dumblių „ežiukai“. Tačiau vanduo visur labai švarus, skaidrus ir šiltas. Yra paplūdimių su tualetais, bet dažniau be. Persirengimo kabinų nemačiau niekur. Vaikštančių prekeivių yra, bet jie neįkyri. Galbūt kitaip yra salos šiaurėje, bet ten nebuvome.

Cagliari, Alghero miesto paplūdimiai

Standartiškai išplanuoti miesto paplūdimiai. Kelių kilometrų ilgio platus smėlėto kranto ruožas, ir apsodinta palmėmis lygiagrečiai paplūdimiai nutiesta gatvė. Abiem paplūdimiam tinka tai, kas pasakyta anksčiau.

Foto

 

Arbatax miesto paplūdimiai

Vienareikšmiškai- paplūdimiai savižudžiams.

Sabonio paplūdimys (Cala de Saboni)

S.Antioco salos vakariniame krante. Sala sujungta su pagrindine žeme pylimu, todėl ją galima pasiekti automobiliu. Nuo Cagliari į vakarus gal bus kokios 3 valandos kelio, tačiau važiuoti į šį paplūdimį ypatingai nėra ko. Tai paplūdimys- mėgėjui. Pakankamai žolėta smėlingoji paplūdimio dalis. Toliau išeinant iš įlankėlės- vaizdingi akmenys, kuriuose deginasi vienišiai.

Foto

Campana Dune, Su Giudeu- S‘Acqua Ucci (Chia)

Geriausi mano matyti paplūdimiai. Chia miestelio apylinkėse, apie 60 min. į pietus nuo Cagliari. Pasiekus Chia miestelį, reikia dairytis Torre de Chia bokšto. Vienas paplūdimys yra rytinėje bokšto pusėje. Likusieji- vakarinėje. Viskas labai gerai matosi užlipus ant bokšto iškyšulio. Visus paplūdimius per valandą galima pereiti vaizdingu taku. Jaukiausi paplūdimiai- tai bevardės mažos įlankėlės į vakarus nuo bokšto tarp dviejų jau paminėtų didžiųjų paplūdimių. Visiškai švarus be žolių ir dumblių krantas. Smėlis „kaip Palangoje“. Keli viešbučiai, pakrantės kavinukės, tualetai. Yra mokamos paslaugos- gultai, skėčiai ir pan. Labai verta dėmesio vieta.

Foto

GAMTA

Vieną dieną būtina skirti didžiausio Europoje ir antro pasaulyje stalaktito ir antro Europoje kanjono aplankymui. Išvyką geriau pradėti nuo grotos su stalaktitu apžiūros.

Grote di Ispinigoli

Būtina atsinaujinti navigatorius. Iš Cagliari važiuojam Dorgali kryptimi. Navigatorius greičiausiai siūlys vykti greitkeliu per Oristano vakarinę pakrantėje, tačiau geras kelias veda ir per vakarinę pakrantę- per Tartoli. Važiuojant šiuo keliu gali kilti nesusipratimų su navigatorium, kuriame bus nepažymėti nauji tuneliai ir keliai. Todėl reiktų vadovautis kelio rodyklėmis. Aplenkę Dorogali iš rytinės pusės pasukame link Orosei ir iš karto dairomės rodyklių link groto. Lankymas atrodo, 7,5 EUR, nuo 10 iki 17 val. Kas valandą, grupėmis. Ekskursija trunka apie pusvalandį. Griežta gidė kalba itališkai ir šiek tiek papasakoja angliškai. Fotografuoti griežtai draudžia ir akylai prižiūri, kad tai nebūtų daroma. Foto apačioje darytos, kol vieisms nebuvo pagrasinta 1000 EUR bauda, todėl gražiausiu groto vaizdų deja fotonuotraukose nėra.

Foto

La gola di Gorropu

Antras pagal gylį Europos kanjonas. Būtina aplankyti. Iš grotų pasukam atgal link Tortoli. Likus iki miesto apie 50 km. kairėje pamatysime Hotel Silana . Tai ir bus nusileidimo į kanjoną pradžios vieta. Laukia 4 km apačion ir 4 km viršun. Takas, kuriuo nusileisite 600 m. prie kanjono dugne tekančio upeliuko, išgersite ne mažiau kaip 1 litrą vandens. Ir sugaišite apie 1.30 val keliui žemyn ir 2.30 val. varganam keliui aukštyn. Leisdamiesi nesistebėkite, kodėl kylantys aukštyn turistai tokie niūrus ir nesisveikina. Patys kildami atgal pagal galimybes nepamirškite šypsotis ir sveikintis su dar tik besileidžiančiais turistais. Atstumą galima įveikti ir greičiau. Mes pirmyn ėjome 1.10 val., atgal- 1.40 val. Be vandens patartina apsirūpinti ir gera avalyne. Nors mano bendrakeleivė kelią įveikė avėdama basutėmis ir net nesusigadinusi pedikiūro, tačiau kartoti to nepatariu. Po kelionės patartinas stiklas atšaldytos vietinio balto vyno mano jau minėtame viešbutyje. Pažadu, kad gersite taip skaniai, kaip niekada vyno negėrėte iki šiol. Kelias labai vaizdingas. Pakaitomis praeinate tokį tarsi parką, po to taką statmenos uolos šlaite, po  to tarsi tokį mažą Šervudo mišką.

Kelias atgal pėsčiomis- tik žmonėms neturintiems sveikatos problemų. Atgal galima grįžti ir automobiliu. Taip taip. Apie 10 EUR žmogui.

Daugiau informacijos www.gorropu.info

Foto

Kaimo turizmai

Visoje Sardinijoje virš 500 registruotų kaimo turizmo sodybų. Tai pakankamai keistos vietos. Viduryje laukų rasite restoranėlį, o kitoje pusėje- tvartelį. Dieną tas restoranėlis tuščias, o vakarais pilnas senjorų, senjorių ir senjoritų baltais drabužiais, geriančių baltą vyną už baltomis staltiesėmis dengtų stalų. Restoranėliai sausakimši. Man mįslė- iš kur į pamestą viduryje laukų užeigą susirenka visi šitie šventiškai pasipuošę žmonės. Čia galima paragauti tikrų itališkų patiekalų. Tarp jų ir Porcetti Arrosto (keptą paršiuką), taip skaniai aprašytą Aido Puklevičiaus. Paršiuką reikia užsisakyti iš ryto, tad vakare produktą gaunam šviežią. Galima sakyti, kad užsisakydami patiekalą, mes parašom mirties nuosprendį kažkuriam tą dieną dar sutikusiam kriuksiui. Porcetti, kuris teko mums, buvo patiektas mirtų šakelių guolyje (12 EUR porcija), ir nors skanus, bet ne Dieviškas. Įtarėme, kad buvo paprasčiausiai iškeptas ant iešmo, o ne paruoštas pagal Aido aprašytas procedūras. Tarpais atrodė, kad valgome lietuvišką kiaulės koją.

Gaminantis maistą namuose, siūlyčiau paragauti šviežių itališkų makaronų, kurie pardavinėjami prekybos centre sufasuoti kažkur netoli margarino, atskirai nuo įprastinių makaronų. Šiuos makaronus ruošėme su klasikiniu bešamelio padažu, vietoje sviesto naudodami itališką margariną.  Beata, su kuria susitikome skrendant iš Sardinijos į namus, siūlo makaronams bešamelio padažą su sūriu.

Foto

 Gerų įspūdžių saloje!!!

7 thoughts on “Sardinijos protokolai

    1. Palmyra

      Įpėju visus dėl Locauto. Nuomojome automobilį sardinijoje Olbija oro uoste. Automobiliui žalos nepadarėme. Grąžinant automobilį Locauto darbuotoja jį apžiūrėjo pasakė, kad viskas gerai. Grįžusi iš kelionės kredito kortelėje pasigedau 380 eur. Juos nuskaitė Locauto. Frančizę buvau apsdraudusi Allianz ( trečia šalis), draudikai prašė pateikti žalos paskaičiavimą. Locauto šį dokumentą duoti atsisakė , siuntė visokias nesąmones, vienu žodžiu įrodymų neturėjo. Pareikalavau gražinti pinigus – atsisakė. Kreipiausi į Swedbanką , parašiau pretenziją, nusiunčiau visus dokumentus (nuomos sutartį, sąskaitą faktūrą ir tt), parašiau išsamius paaiškinimus. Bankas privertė Lokauto grąžinti pinigus į mano sąskaitą. Kaip vėliau išsiaiškinau nuomos bendrovė pirma turi pranešti apie pinigų nuskaitymą, atsiūsti žalą įrodančius dokumentus, o tik tada nuskaityti pinigus. Visiems patariu nuomojant automobilį Italijoje (ir ne tik) iš anksto pasiruošti  dokumentą, kuriame parašyta, kad nuomos kompanija neturi pretenzijų ir grąžinant autimobilį duoti pasirašyti, jei nuskaitys pinigus pateiksite šį dokumentą bankui. Žinoma jie gali nesirašyti – nepriversi, bet pinigų nuskaitymo atveju visada patariu kreiptis į banką. Ir visada apsidrauskite frančizę.

      Reply
  1. maudymosi kostiumėliai internetu

    Skaitau jūsų blogą ir net pavydas ima.. Nors buvote ten senai :D kaip norėčiau ištrūkti iš šito karantino, su savo gražiausiu maudomuku gulėti prie gražios žydros jūros ten, kur šilta.. o ne ledukais drebia.

    Reply
  2. muresta.lt

    Mes su vyru kelionių viešbučiuose ir apartamentuose prisigaudom idėjų, kaip įsirengti namus. Kažkur pamatėm dušą nerealų, sakau viskas, mum tokio reikia, kažkur virtuvė buvo įspūdinga.. Skaitau kelionių atsiliepimus ir taip norisi kur nors vėl keliauti..

    Reply
  3. transporto

    man visada kelionėse kai reikia nuomotis automobilį būna panika, kad važiuojant kur nors išsikraus telefonas, suges tas automobilis, ir ką tada? :D ..

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.